Caravan verzekeringen

Voor een caravanverzekering mag een caravan slechts een beperkte tijd ononderbroken in het buitenland blijven, vaak maximaal 6 opeenvolgende maanden. 

 Verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid van je trekauto en caravan 

Net als voor de (trek)auto moet je voor je caravan met hoogst toegelaten massa (htm) +750 kg eveneens een verzekering ‘burgerlijke aansprakelijkheid’ (BA) afsluiten, bij dezelfde verzekeringsmaatschappij als de trekkende auto. Je betaalt daarvoor een kleine bijpremie en je krijgt een aparte groene kaart voor de aanhangwagen of caravan afgeleverd.  

Caravans met hoogst toegelaten massa van -750 kg zijn daarentegen automatisch en gratis gedekt door de polis burgerlijke aansprakelijkheid (BA) van het trekkend voertuig. 

Deze verzekering BA dekt de lichamelijke of materiële schade bij derden die je door een ongeval op openbare of priveplaatsen veroorzaakt. Schade veroorzaakt door de caravan is ook verzekerd als die losgekoppeld is, schade veroorzaakt door wegrollen bvb. 

Het gaat in deze polis enkel over schade aan derden; een dekking van eigen schade kan mits afsluiten van een polis ‘eigen schade’, ook 'omnium' genoemd. 

Omniumverzekering van brandschade, diefstal, schade door natuur- en weerfenomenen, eventueel aangevuld met ‘eigen schade’ en pechbijstand. 

De dekkingen kunnen verschillen naargelang de maatschappij, net zoals de franchisebepalingen trouwens. 
Meestal gaat het om combinaties van brand/diefstal/natuurelementen (storm, bliksem, hagel), beschadigingen na aanrijding, pechbijstand, verzekering van de inboedel, schade aan voortent of luifel, aan accessoires, inhoud (meubilair, vaatwerk, linnen, kleding en reisgoed), enz.  

Het bedrag van de verzekerde waarde kun je vaak zelf deels meebepalen. Informeer je goed. 

Bij DVV genieten leden van Pasar gunstcondities: zie www.pasar.be/caravanverzekering  

Goed verzekerd op caravanvakantie: de Reisbijstandverzekeringen 

De termen ‘reisbijstand’ en ‘reisverzekering’ worden regelmatig door elkaar gebruikt, doch ze hebben niet exact dezelfde betekenis. Een reisverzekering is veel ruimer dan de reisbijstandsverzekering.  

De reisverzekering: een verzameling van verschillende soorten verzekeringen voor op reis  

  1. de reisbijstand, voor als je op reis medische hulp nodig hebt of bij technische problemen met je auto of caravan. 

    Dekkingen kunnen zijn: tussenkomst in de medische kosten, in de kosten van zoekacties in de bergen, in de repatriëring van de zieke, al of niet met medereiziger(s), in de verblijfkosten ter plaatse bij ziekte, overlijden of ongeval; of bijstand bij panne of ongeval met je auto/caravan: denk aan het opsturen van vervangstukken, opslepen, repatriëring van het voertuig en inzittenden, enz.  

    De modaliteiten kunnen erg verschillend zijn, en er kunnen uitsluitingen zijn voor bvb gevaarlijke sporten.

    Er zijn tijdelijke en jaarlijkse reisbijstandsverzekeringen. Ga je verschillende keren per jaar op reis, dan is een jaarlijkse formule altijd interessanter. 

    Bijstand aan personen is altijd opgenomen in een reisbijstandsverzekering, de bijstand aan voertuigen is vaak optioneel.  

    Bij voertuigbijstand zal de verzekering nooit de herstelling aan het voertuig zelf betalen. De verzekeraar zal enkel de sleepkosten naar de garage, de kosten voor de repatriëring van je voertuig betalen of eventueel hotelkosten voor je verblijf ter plekke tijdens de duur van de herstelling. De herstellingskosten zelf zijn altijd voor jou.  

    Soms zijn ook de kosten voor gebruik van een vervangwagen gedekt. Weet echter dat de vervangwagen maar zelden uitgerust is met een trekhaak, ingeval van autopanne mét je caravan nog verderreizen tijdens de herstelling van je auto zal niet mogelijk zijn. 

    TIP:  Check voor je een reisbijstandverzekering kiest altijd welke dekkingen je al hebt.  Mogelijk heb je bijvoorbeeld al voertuigbijstand in je autoverzekering of persoonsbijstand via je ziekenfonds, maar die dekkingen kunnen beperkter zijn dan wat een reisbijstandverzekering dekt. Kijk en vergelijk… 
     

  2. de annulatieverzekering komt tussen als je je reis moet annuleren door ziekte van jezelf of iemand uit je reisgezelschap, overlijden eventueel, echtscheiding, schade aan je woning enz.  De verzekeraar betaalt dan je reiskosten terug.  

Verzekeren van je aansprakelijkheid op de camping: je familiale verzekering of de verzekering van je CKE-card. 

Een familiale verzekering zal tussenkomen in de kosten van schade die jij, je gezinsleden of je huisdier veroorzaakt, waar ook ter wereld. 

Onbezorgd kamperen met het hele gezin kan ook met kampeerkaart Camping Key Europ (CKE). Daarbij is namelijk een aansprakelijkheidsverzekering gratis inbegrepen die je hele reisgezelschap tot 6 personen dekt voor letselschade aan derden, schade aan de camping of in de huuraccommodatie of aan de eigendommen van medekampeerders. De CKE-card is verkrijgbaar bij Pasar, www.pasar.be/cke . 

Verzekerd tijdens de winterstalling? 

Eenmaal het vakantieseizoen voorbij, breekt meestal de tijd aan om de caravan naar de stalling te brengen: schoonmaken van binnen en van buiten, banden oppompen, gasflessen afsluiten en opbergen horen erbij, evenals eens stilstaan bij de vraag of de caravan in die situatie verzekerd is, bvb tegen diefstal of tegen schade tijdens de stalling. 
Wanneer tijdens de stalling schade ontstaat is het niet altijd eenvoudig om de aansprakelijke voor die schade te achterhalen: is het de verhuurder, een andere gebruiker, of is er overmacht…?  

Zorg ervoor zelf goed verzekerd te zijn: 

  • het kan dat een privé-garage of caravanstalling die je ergens anders huurt voor je caravan in de brandverzekering van je woning vervat zit.  Is dit niet zo, dan kan je dikwijls via een bijpolis de nodige m2 extra verzekeren. 
  • bekijk ook de dekking van je omniumverzekering: brandschade, carrosserieschade, schade aan de inboedel, hoogte van de franchise, edm.  
  • Wanneer de verhuurder aantoonbaar aansprakelijk is voor de schade, dan moet hij tussenkomen, desnoods voor het bedrag van de franchise.